Fasciatherapie

Wat is fasciatherapie?

Jouw hele verhaal is gespiegeld in je lijf. Het fasciaweefsel zit overal in je lichaam, het verbindt alles met elkaar, als een soort “communicatieweefsel”. De communicatie vindt plaats door middel van een soort langzaam stromende “interne beweging”. Als er knelpunten zijn in je leven dan kunnen er blokkades en spanningen ontstaan, die op een gegeven moment klachten brengen, of het contact met jezelf en je lichaam laten verminderen. Zowel de oorsprong van een blokkade als ook de uitwerking ervan kunnen zowel mentaal als ook fysiek zijn, alles is een geheel.  

In de fasciatherapie gebruiken we het “stromende weefsel” (de interne beweging) om de zelfregulerende krachten weer te stimuleren. Doormiddel van aanraking kunnen wij de blokkades voelen en door het weefsel zacht “uit te dagen” kan een blokkade verzachten of verdwijnen.

Het gevolg: je gaat van denken naar waarnemen, meer in contact met je lichaam, en eventuele spanningen of klachten worden door je eigen zelf genezende kracht verzacht. … en soms komt je hele levensverhaal weer meer in beweging…

Bouwstenen van de fasciatherapie (Methode Danis Bois)

Manuelle therapie

De manuele therapie is het basisgedeelte van de fasciatherapie, hierbij maak ik gebruik van een behandeltafel. Door middel van aanraking van het fasciaweefsel met mijn handen en het langzaam in beweging brengen ervan worden de interne beweging en de blokkades  waargenomen. Het weefsel wordt vervolgens een klein beetje “uitgedaagd”, totdat er een reactie ontstaat en het zelf herstellend vermogen op gang komt. Dat gebeurt op een hele zachte en langzame manier. Het fasciaweefsel zit overal in het lichaam, iedere sessie zal dan ook een eigen weg bewandelen en reageren op het verhaal dat het lichaam vertelt. 

Oefentherapie/ Bewegingsleer

Vaak gaan wij na de manuele therapie nog met “sensoriële bewegingsoefeningen” verder: dat zijn langzame, stromende bewegingen die gebaseerd zijn op de natuurlijke bewegingen van het lichaam in zijn geheel. Juist door de langzaamheid kun je jezelf steeds beter waarnemen.  Je zou kunnen zeggen dat de stimulatie van de interne beweging tijdens de manuele behandeling hier op een andere manier voortgezet wordt. Op die manier krijg je een tool om in zittende of staande positie deze beweging zelf nog beter te voelen en zelf actief te beoefenen. … en er lekker mee verder te gaan, ook buiten de praktijk.

Meditatie/ Gesprek

Het gesprek is een belangrijk onderdeel van de fasciatherapie. Het vindt zowel vóór als ook tijdens en na de manuele therapie plaats.

Tijdens de manuele therapie vraag ik zo af en toe wat je voelt en wat het met je doet. Daardoor maak je het geheel veel sterker mee en kunnen de waargenomen nieuwe ervaringen beter verankeren in je verhaal.

Achteraf gaan we eveneens evalueren wat je hebt meegemaakt tijdens de behandeling. Het fysiek meegemaakte vertaalt zich op die manier in een concrete nieuwe ervaring met een optie tot een blijvende verandering.

Bij welke vragen is fasciatherapie van toepassing?

Omdat wij ervan uitgaan dat het lichaam en de Geest een geheel zijn, kun je met zeer diverse vragen terecht voor fasciatherapie.

De therapie zal jouw zelf herstellend vermogen aanspreken. Het kan op fysiek gebied per voorbeeld ondersteunen bij:

  • Vastzittende spieren (door spanning)
  • Chronische klachten
  • Vermoeidheid en hoofdpijnen
  • (onbestemde) Pijnklachten
  • Pijnlijke botten en gewrichten
  • Ondersteuning bij herstelprocessen van een blessure of ziekte

En ook bij:

  • Burnout en depressieve klachten
  • Slaapproblemen
  • Onrust
  • Stressklachten
  • Faalangst en onzekerheid
  • De behoefte naar ontspanning en stilte

Praktijk

De praktijk bevindt zich in de wijk Oog en Al in Utrecht Centrum/West. 

Op maandag t/m woensdag is de praktijk geopend voor de fasciatherapiesessies in Oog en Al (Utrecht) . Neem contact op voor meer informatie.

Er zijn diverse tarieven. Neem voor meer informatie hierover contact met mij op: